De basis van een voetballer

Techniek is de basis van voetbal. Het domineren van de 1 op 1 situatie en een goede handelingssnelheid bepalen voor een groot gedeelte het DSC_0044niveau van een speler.

Je kunt nog zo sterk, snel en slim zijn met voetbal, zodra je teveel tijd nodig hebt om de bal te controleren en te spelen kom je in de problemen.

De beste spelers van de wereld zijn in staat op topniveau snel te handelen. Messi, Ronaldo, Robben en Iniesta hebben allemaal een geweldige techniek waardoor ze in staat zijn de één tegen één situatie te domineren en in kleine ruimtes te kunnen combineren en zodoende het verschil weten te maken in de wedstrijd.

Techniek is belangrijk op alle niveau’s

Ook op een lager niveau zijn het de technische spelers die veelal het verschil maken in een team. Techniek heeft ook invloed op tactiek. Langs de lijn wordt vaak gesproken over overspelen. Maar overspelen kan pas als de speler voldoende tijd heeft om te kijken en te spelen. Die tijd krijgt hij niet als hij niet beschikt over een goede techniek. Als je druk bezig bent om de bal onder controle te krijgen en je tegenstander van je af te houden heb je domweg geen tijd om te kijken en over te spelen. Techniek staat dan ook centraal bij onze voetbalschool.

Techniek draait bij ons om de volgende componenten:

  • domineren van de tegenstander
  • aannemen van de bal
  • passen
  • schieten op de goal

Techniek is dus heel belangrijk voor het creëren van tijd en ruimte in het voetbal.

Bijkomende voordelen van een goede techniek

Maar daarnaast maakt een goede techniek, het beheersen van de bal, de sport ook zoveel leuker. Als je baas bent over de bal en je kan je tegenstander passeren, de bal snel controleren en je medespeler op maat bedienen dan geeft dat een enorme kick voor je eigenwaarde en ben je als speler veel meer onderdeel van het spel als degenen die de techniek niet beheersen.

Wij zien dan ook dat spelers het spel steeds intenser gaan beleven naarmate ze meer technische vaardigheden hebben. Spelers die langere tijd meedraaien op onze voetbalschool halen allemaal een basisniveau waarbij ze de basisvaardigheden soepel kunnen uitvoeren. De snelheid waarmee ze dit kunnen en de slimheid bij het toepassen van de vaardigheden bepaalt uiteindelijk hun niveau.veteranen voetbal

Onze ervaring is ook dat technisch vaardige spelers langer (kunnen) blijven voetballen en zo langer plezier beleven aan hun sport. Ook als ze later in het veteranenelftal meedraaien en al lang niet meer prestatiegericht voetballen zie je dat de technische spelers door de bank genomen vaak het langste meegaan.

Leave a Comment